Wat zijn Highland games?
Al honderden jaren zijn de Highland games onderdeel van de Schotse cultuur. En ze zijn nu populairder dan ooit. Samenwerken, een gevoel van saamhorigheid, historie en vooral veel stoere gezelligheid. Bij de Highland Games gaan deelnemers, gekleed in stoere Schotse kilts, allerlei kracht- en behendigheidsproeven met elkaar aan. Het maakt niet uit of het om jongeren-, bedrijven-, vrijgezellengroepen, teams of familieuitjes gaat, voor iedereen is een programma te maken..
Onze kilts
De kilt zoals we die nu kennen is ontstaan in het begin van de 18e eeuw. Wij gebruiken tijdens de spellen de korte kilt. Toen werd, niet lang na de uitvinding, het, in de meeste gevallen, door de Britten verboden om de kilt te dragen. Deze wet werd 36 jaar later weer afgeschaft en in 1810 hadden de Highland regiments (het leger) de korte kilt toegevoegd aan het uniform.
Inmiddels is de kilt een alledaags kledingstuk in Schotland.
Schotse families (oftewel Clans) hebben een eigen patroon en kleur genaamd Tartan. Er zijn zelfs websites waarin Schotten hun Clan Tartan kunnen vinden.
En wij willen graag bij deze traditie van een eigen Tartan voor een clan aansluiten. Daarom zjin onze kilts handgemaakt door onszelf zodat we zeker weten dat we uniek zijn.
Nu kunnen de teams echt als Clan tegen Clan onderling strijden.
Mythe.... of???
Grappig tasje
Er zijn tal van mensen die denken dat de kilt zonder ondergoed wordt gedragen.
Geloof het of niet, maar voor veel Schotse mannen, in het dagelijks gebruik, is dat echt zo.
Voor zover wij weten zijn de vrouwen terughoudender daarin. Wij gaan dat in ieder geval niet controleren.
Maar let op: ten tijde van Oorlog en tijdens wedstrijden, dus ook de Highland Games wordt gewoon ondergoed en/of sportbroek gedragen. Dat is zelfs verplicht en daarom vragen wij iedereen hier rekening mee te houden.
Het tasje dat door de Schotten wordt gedragen heet een Sporran en betekent ook letterlijk tasje. En die komen in allerlei soorten en maten.
Een handig item, want ja, in een Kilt zitten nu eenmaal geen zakken. En dat vinden wij als organisatie heerlijk. Iedereen even zonder telefoon zodat we gefocussed kunnen zijn op het team, op de spellen en vooral om je eigen grenzen te verleggen.